Záleží na tom, jakým způsobem odepíšeš na inzerát, tj. jakou si uděláš vizitku.
Já hledal začátkem srpna, a našel jsem bydlení do pěti dnů. Ale to připisuji tomu, že studenti ještě nebyli umístění po prázdninách, a já to bydlení musel najít.
Hledal jsem jen na
www.wg-gesucht.de, na nabídky jsem odepisoval v němčině, stručně, věcně, řekl bych obchodně: proč píšu, kdo jsem, a "Mit freundlichen Grüßen" + jméno + e-mail. Nic víc.
Bral jsem to jako práci na plný úvazek, tzn. když jsem byl doma ( u známých ), stále jsem hledal a obepisoval, a v dohodnutých časech se jezdil dívat na nabídky pokojů / bytů. Po návratu zkontrolovat poštu, a znovu si dohodnout další prohlídky bytů. A tak pořád dokola.
Mezitím nějaké jídlo, sprcha a spánek. :-)
Samozřejmě, že jsem nebral nic u kuřáků, lidí se psy, potetovanců nebo podobné příšernosti ...
V Berlin se dá najít nemožné ( malé horní patro vily za cenu pokoje v bytu ), ale to už chce dva tři měsíce hledat, a to nejen na wg-gesucht.
Záleží na tom, kde chceš bydlet. Marzahn - Hellersdorf je peklo už jen když tamtudy člověk projíždí - bezohlední lidé z Východu, z Kreuzberg zase není kam utéci, kam jít ( kromě hospod ) ...